Boek 1 : oorlogs winter

1. Zakelijke gegevens

Het boek

De titel van het boek is "oorlogs-Winter"

Jan Terlouw is de schrijver van het boek

later in mijn fictie dossier vertel ik nog wat over hem.

De uitgever van het boek is Noordhoff uitgevers BV, Groningen/Houten

het boek heeft 168 bladzijden

en behoord tot de vroege lijsters van 2010

en is in het jaar 1972 uitgegeven.

De illustrator en Kaftontwerper is Jan wesseling

De film

De film heet ook "oorlogs-Winter"

de film duurt 103 minuten

en heeft de zelfde hoofdpersonen als in het boek

De regisseur is martin koolhoven

op 27 november 2008 is hij in première gegaan

2. De samenvatting

het boek speelt zich af in de tweede wereld oorlog.

 

michiel van beusekom de zoon van de burgemeester helpt zoals elke avond zijn moeder met het verzorgen van mensen die uit het westen komen om eten te halen voor hun familie. michiel gaat niet meer naar school want de weg naar school en al het vervoer naar zwolle is te gevaarlijk.

 

een buurjongen dirk zit in het verzet en geeft michiel op een dag een briefje die hij aan bertus van gelder (beruts hardhorend) moet geven als dirk de volgende dag niet terug was. dirk kwam niet terug en michiel begon aan de reis naar beruts door veel problemen waar onder een gewonde koe en meneer shafter (een man die werd verdacht van samen werking met de duiters) is hij die dag niet aangekomen bij bertus. dat was zijn redding want de volgende dag lukt het hem wel. de vrouw van bertus had gezecht dat hij was opgemakt door de duiters en dat ze wat zochten. michiel had wel door dat dat het briefje was maar de vraag was hoe wisten de duitsers dat. michiel besloot omdat bertus was opgepakt het briefje te gaan lezen. daarin stond dat dirk een engelse piloot onderhield in een zelf geraven gat/hol midden in een dennen bos. toen michiel op de plaats die was aangegeven aan kwam en jack (de engelse piloot) vond zag hij dat hij ernstig was gewond aan zijn been en schouder. michiel besloot om de dag eten en drinken te brengen. dit was geen moeilijke opdracht want hij was immer de zoon van de burgemeester. hij haalde na een tijdje zijn zus erica erbij zij werkte in een klein cliniekje voor zieke mensen en zij hielp jack met de wonden. De duitsers vonden het dode lichaam van een duitse soldaat in het zelfde bos als het hol van jack. hierdoor werden er 5 gijzelingen opgepakt en opgehangen aan de bomen in het drop. in van die mannen was de vader van michiel hierdoor is michiel zijn vader kwijt geraakt. ondertussen hielp michiel ook een joodse familie hij moest hun helpen met de overgang over de ijsel. over normale wegen konden ze niet want daar was duitse controle alleen michiel wist dat de pont van half 3 zonder bewaking vaarde hij had geregeld van de barrones dat hij haar paarden en kar mocht lenen. hij zette de joden over en keerde terug. die dag erna werd de barrones en de man van de veerpont op gepakt. en michiel wist weer niet hoe de duitsers het wisten. een hele tijd ging voor bij en dirk wist te ontsnappen van de duitsers toen michiel naar het hol kwam was dirk er ook en vertelde alles over wat de duitsers met hem gedaan hadden. ondanks dat de oorlog waarschijnlijk bijna voorbij was wou jack toch terug keren naar engeland en niet wachten op de bevrijding. ze besloten oom ben te vragen om ze te helpen na dat het plan van start was gegaan en oom ben op pad was gegaan met jack ging michiel voor een hutje zitten. waar de kippen ren stond van michiel. hij ging er voor zitten en hoorde heel goed dat er binnen werd gepraat. zo wist oom ben namelijk van alle overvallen en dergelijke en vanaf toen wist dat oom ben de verrader was. hij fietste zo snel hij kon naar jack en ben heen en trok het geweer van jack en richte het op oom ben. ze gingen terug naar het hol en wouden oom ben aan meneer postma uitleveren. het hoofd van het verzet waar dirk bij was.

hierna kwam de bevrijding en is het boek uit.

3. Over de auteur / regisseur

Jan cornelis terlouw is geboren in kamperveen op 15 november 1931 hij is een schrijver en een nederlandse politicus en zat in de tweede kamer voor D66. hij is getrouwd en heeft 4 kinderen. in 1981 werd hij de minister van economische zaken.

 

martin koolhoven de regisseur van de film met de zelfde naam als het boek. hij is geboren in den haag op 25 april 1969.

4. over het boek

op de voorkant van het boek staat een jongentje die in de camera kijkt je kunt zien dat hij er alleen voor staat op de achtergrond zie je besneeuwde bomen en een duitser met een geweer.

zelf vind ik deze illustratie er niet goed bij passen want deze jongen lijkt me rond de 8 jaar en lijkt niet op een 16 jarige. als ik zelf zou mogen kiezen had ik een andere illustratie op de voorkant gezet. het boek is verder niet opgedragen aan iemand, de schrijver bedoelde een gemiddelde jongen uit een normaal gezin in de oorlog. hij heeft gekozen om het boek telaten afspelen in de buurt van overrijsel want hier was nog genoeg te eten. ook in deze streek was de grens omdat hier de rivieren lagen. het verhaal is geschreven van uit het jongetje hij beleeft alles en je weet alles over hem. het verhaal heeft een open einde want je wilt weten hoe het met michiel afloopt of jack ongedeerd aankomt enzovoort.

5. leeservaringen

Mijn mening over het verhaal is :

Ik vond het verhaal leuk en spannend omdat je niet weet hoe het afloopt en wat er gaat gebeuren. ook vind ik zoon boek leuker omdat je allemaal hits krijgt maar uit eindelijk achter in het verhaal er achter komt dat iemand anders de dader is (Dat uiteindelijk toch oom ben de dader is) zelf vind ik het een heel goed boek en is ook voor mensen die niet van lezen houden toch een goed boek.


Ik vond het boek mooier dan de film omdat het in het boek toch net heel anders is. in het boek gebeuren hele andere dingen. in dit verhaal werd er een joodse familie over de ijsel gebracht en dat lukt. in de film is jack de gene die overword gebracht en dat lukt niet via de veerpont. in de film werd de vader van michiel doodgeschoten en niet opgehangen.

 

Ik vind het wel jammer dat het lijkt of de duitsers verder er niks aan deden om de soldaat of moordenaar te vinden. terwijl ze dat in het echt wel zouden hebben gedaan en daar meer aandacht aan hadden besteed. en dat beruts werd op gepakt vond ik ook heel erg voorspelbaar dat vond ik wel jammer.

6. verwerkings opdracht


als verwerking opdracht heb ik er dit keer voor gekozen om 4 andere titels te bedenken voor het boek.

 

1940 tot 1945

Ik vind dit een mooie titel omdat iedereen weet dat in die tijd de tweede wereld oorlog was.

Wat als er oorlog zou zijn...

Vind ik een goede titel omdat het vragen oproept. en je in het verhaal leeft hoe het nou was in de tweeder wereld oorlog.

Adolf hitler

Iedereen weet wie hij was. en dat hij de aanleider is van de tweede wereld oorlog. zoon titel zou mij juist aan spreken omdat ik het interssant vind verhalen te lezen over hoe het vroeger was en ging.

1 jongen.. 1 leger.. en 1 probleem

zoon titel zou me juist aanspreken omdat ik dan juist zou willen weten wat dat probleem dat dan is en wat je in dit geval met leger bedoelt.

Maak jouw eigen website met JouwWeb